Hoe kuiten trainen met fitness oefeningen?

Waarom zou je de kuiten trainen is een vraag die bij velen in hun hoofd rondspookt. Het antwoord op deze vraag is dat een goed stel kuiten het fysiek afmaakt. Het geeft je een zeer atletische look.

Daarom leer ik je in dit artikel alles over hoe kuiten breder en dikker te trainen op de sportschool.

Anatomie van de kuiten

Kuiten kan men in 2 spieren indelen, namelijk de gastrocnemius en de soleus. De gastrocnemius is het bovenste gedeelte van de kuit.

De soleus ligt onder de gastrocnemius en loopt door tot aan de onderkant van de voet. De soleus zie je dus liggen aan de onderkant van het onderbeen. Het bovenste gedeelte van de soleus is dus nauwelijks zichtbaar, omdat deze grotendeels onder de gastrocnemius loopt.

De gastrocnemius wordt voornamelijk aangesproken als het boven- en onderbeen gestrekt zijn.

De soleus wordt meer aangewend als het boven- en onderbeen een hoek van 90 graden vormen. Dit kunnen wij bewerkstellen door een zittende oefening te doen.

De 3 beste oefeningen om kuiten te trainen

Laten we beginnen de gastrocnemius te trainen. Dit is het grootste gedeelte van de kuit en zo spreken we gelijk de meeste massa aan.

Standing calf raises

Dit is de beste manier om de kuit te trainen met een machine oefening.

Ga voor het apparaat staan en stel de kussens zo in dat deze op schouderhoogte staan.

Plaats nu de bal van de voet op het ijzeren gedeelte. Het achterste gedeelte van de voet hangt nu dus in de lucht.

Ga vervolgens naar onderen met het achterste gedeelte van de voet totdat je niet meer verder kunt. Houd deze positie 2 seconden vast.

Ga tot slot naar boven met de voet door op de tenen te gaan staan.

Video voorbeelden standing calf raises

Leg press calf raises

Ook een goede manier om de kuiten te trainen is op het leg press apparaat. Met deze oefening spreken we voornamelijk de bovenkant van de kuitspier aan (de gastrocnemius).

Stel de leg press zo in dat de benen bijna helemaal gestrekt zijn als je gaat zitten. Plaats nu de bal van de voet aan de onderkant van het gedeelte wat weggeduwd wordt. Het achterste gedeelte van de voet zweeft dus in de lucht.

Ga vervolgens naar onderen met de achterkant van de voet totdat je niet meer verder kunt. Houd deze houding 2 seconden vast.

Tot slot ga je weer naar boven door op de tenen te gaan staan.

Video voorbeelden leg press calf raises

Seated calf raises

Om de onderkant kuiten te trainen gaan we nu een zittende oefening doen. Hiermee wordt voornamelijk de soleus aangesproken.

Neem plaats op de stoel en zet de bal van de voet op het ijzeren gedeelte. Plaats nu het kussen op het voorste gedeelte van het bovenbeen. Je bent nu klaar om de oefening te beginnen.

Zak met het achterste gedeelte van de voet naar onderen totdat je niet meer verder kunt. Blijf in deze positie voor 2 seconden.

Tot slot ga je weer naar boven door op de tenen te gaan staan.

Video voorbeelden seated calf raises

Kuiten trainen schema en herhalingen

Het trainingsschema komt er nu zo uit te zien:

  • Standing calf raises – 3 setjes van 10-12 herhalingen
  • Leg press calf raises – 3 setjes van 10-12 herhalingen
  • Seated calf raises – 3 setjes van 15-20 herhalingen

Binnenkant en buitenkant van de kuit trainen

Wil je meer nadruk leggen op de buitenkant van de kuitspier dan moet je de voeten wat naar binnen zetten op de plaat. Denk hierbij aan 20-30 graden naar binnen.

Als je de buitenkant meer wilt benadrukken doe dan het tegenovergestelde en zet de voeten meer naar buiten weg op de ijzeren gedeelte. Ook hier geldt weer een hoek van ongeveer 20-30 graden.

Conclusie

Grotere kuiten trainen kost veel tijd en energie en kan veel spierpijn opleveren. Deze spiergroep reageert namelijk maar langzaam op trainingsprikkels.

Dit komt omdat zij al heel wat gewend zijn. Je gebruikt de kuit namelijk elke dag intensief in het normale leven.

Met dit artikel weet je nu alles om snel en gemakkelijk zelf dikke mooie gespierde kuiten te kweken met deze bodybuilding oefeningen. Veel succes!